Také obyčajné Bytie - príbeh 11

Nálada – a nielen tu u nás a pri priehrade sa zmenila. Radosť z obdobia Vianoc a Januára, korčuliarov a nedávneho oteplenia, keď okolo priehrady kolovali stovky urečnených ľudí...vystriedalo TICHO. Divné ticho....za ktorým cítime smrť.

V posledných  dňoch zomiera priveľa ľudí. A tých živých začal reálne drviť strach.

Pri priehrade sa stretávame len my „skalní“  a len pár vytrvalých otužilcov, ktorí to nevzdávajú ani teraz a my...sme stále v radosti. Tieto dni sme tu štyria, piati. Ostatných opustila eufória a prechádzka ich neláka.

Prebudený človek má otázku smrti viac – menej spracovanú. A viem, že žiť v stave lásky a tichej radosti budem do posledného dychu. Situáciou smrti som už v tomto živote párkrát prešla. Aj som videla, ČO je TAM, na druhej strane. Bojí sa toho len ten, kto o tom nič nevie.

Iste – strach z priebehu ochorenia a samotné umieranie – asi nič príjemné. A kto povedal, že život na tejto planéte má byť len príjemný? Je to tu náročné. Život nie je len šťastie. Čo ak skutočný život sú tie chvíle MEDZI krátkymi okamihmi šťastia?

Ľad sa takmer roztopil  a iba kŕdľom kačíc a trom labutiam, ktoré sa tu usadili, je celkom jedno, čo prežíva ľudská civilizácia. Aj keď.....možno aj tie zvieratá sa čudujú, prečo im tentokrát nikto nič dobré „pod zub“ nehádže. Ľudia teraz na to fakt nemajú náladu.

Stále častejšie v obecnom rozhlase vyhlasujú, kto zomrel. A dedina stíchne. Hrôzou.

Bežný človek s emóciou strachu nevie pracovať. Je pre neho zničujúca.

Prijať aj smrť svojich blízkych, niekoho známeho, precítiť vlastnú radosť z každého ďalšieho vlastného nádychu a výdychu. A ak už je komukoľvek súdené ukončiť svoju cestu , nech sa to udeje v stave vnútorného mieru. Naplno prežívať každý okamih a uvedomovať si to blaho a úžas z toho, že som doma, že môžem dýchať, že vidím krásu naokolo,že  počujem smiech detí, že si  môžem pozrieť pekný film, prečítať dobrú knihu.....Doma....a nie v nemocnici. Vždy je toľko dôvodov na radosť. Buďme múdri, láskaví, buďme pevní  v duchu.

Nevenovať celému tomuto mediálnemu manipulačnému masírovaniu, ktorý nás do stavu hrôzy dostáva – pozornosť. Meniť svoje myslenie. Meniť smer našich myšlienok.

Nezapínať  televíziu. Pozorovať vtáky. Počúvať ich spev. Pozorovať bezstarostné deti, ktoré výskajú naháňajúc sa na dvore. Vypočuť rozhovor 80-ročných starčekov počas prechádzky a uvedomiť si, že sú pokojní. Pomaly kráčajú, netrápia ich zavreté obchody a kaviarne, na samotu sú zvyknutí a so smrťou sú relatívne zmierení. Sú to teraz tí poslední radostní ľudia, ktorých som tento týždeň stretla.

Ľudia sa odrazu smejú kŕčovito. Aj za tým smiechom  cítiť strach. Ezoterici vytvárajú rôzne „vízie“  a teórie o tom, čo sa to deje, prečo sa to deje, ČO  JE ZA  TÝM VŠETKÝM...

Je to ozaj všetko pre to, ako sme žili? Materialisticky , hmotársky? Ako sa správame k planéte a k sebe navzájom? Alebo nás chce vyhubiť nejaká mimozemská civilizácia? Aj tieto úvahy vedú len k strachu, ale inou cestou ako televízia. Nemá zmysel takto premýšľať.

Žiť v prítomnom okamihu. Tešiť sa zo svojho dychu. Pozorovať oblaky. Uvariť si chutný obed. Cez internet si kúpiť skvelú knihu. Je ich dosť.

Dýchajte....počúvajte svoje srdce a naplňte ho láskou. Dýchajte....Tešte sa zo svojej existencie v každom okamihu. Vesmír a všetko, čo sa v ňom deje, je tajomný.