Také obyčajné Bytie - príbeh 32

                                                                      

Je 18.mája... a tento rok to je teda riadne studený máj.  A včerajšok – to bolo ako generálka apokalypsy. Deň aj noc nonstop bez prestávky lialo ako z krhly, na niektorých miestach republiky potopy a náš malý potôčik mal už tiež namále a vylial by sa. Všetci celý deň sedeli zavretí doma a tí, ktorí milujú ničnerobenie si prišli na svoje. Nálada bola pochmúrna. Zvuk dažďa je možno príjemný hodinu, ale dňom a nocou – čo je veľa- to je veľa. Zamýšľala som sa nad krajinami, kde majú obdobie monzúnových dažďov a leje im tam bez  prestávky celé dni a noci. Ani im to už ako niečo zvláštne nepríde. Ale nám ten včerajšok stačil tak akurát dosť. Všetci boli  šťastní, že dnes ráno už nepršalo.

Porobila som, čo bolo treba a celá vytešená z „nepršania“ som sa vybrala na prechádzku. Skontrolovať labute, či  a ako ten lejak prežili, či začali kosiť stráň nad priehradou, či sa ovce pasú. Labutiak žije, pasie sa v tráve, ale čo labuť? Už tak dlho sedí na vajciach a zdá sa, že bez jedla. Ako to zvládne?

Muž, ktorý má na starosti hrádzu už od rána stihol kus brehu pokosiť, je veľmi usilovný. Vždy ma slušne pozdraví. Za tie roky, čo sa denne stretáme sme už starí známi. Pár mamičiek už prevetráva detičky v kočíkoch a dvaja športovci na cvičiacich náradiach sa brodia vo vode a blate a skúšajú cvičiť. Bodky oviec vidím hore na kopci. Aké mi je dnes vzácne, že som sa opäť mohla prejsť. Je tu tak krásne. Hory sú po daždi čisté, vzduch priezračný, život sa opäť prebúdza. Vraciam sa domov a púšťam sa do písania niekoľkých astrologických výkladov . Uvarím si dobrý obed . Premýšľam nad knihou americkej astrologičky a šamanky, ktorú teraz čítam.

Volám kamarátke Blažke, pozývam  ju do našej milej kaviarničky na kávu, aj keď je vonku dosť chladno a fučí silný vietor. Naobliekali sme sa a stretli sme sa pri kávičke.

Predebatovali sme prístup ľudí k očkovaniu proti koronavírusu a prišla na pretras téma, ktorá mne už roky vŕta hlavou a o ktorej som včera čítala aj v knihe spomínanej astrologičky. Píše o tom, ako študovala  horoskopy stoviek liečiteľov, terapeutov, majstrov, mudrcov a vidí, že mnohí z nich nenaplnili svoje životné poslanie, nedali svetu znať o svojom veľkom potenciáli, lebo sa nevedeli presadiť. Píše o tom, že  tento svet dáva svoj obdiv len mediálne známym osobám. Písala tú knihu pred 30 rokmi a toto platí dodnes. V akejkoľvek sfére života. Umelci, ezoterici, terapeuti, kartárky, astrológovia, vedci...presadia sa a za „skvelých“ sú považovaní len tí, ktorí boli takí sebavedomí alebo dokonca drzí a urobili si „promo“ cez médiá. Doslova sa strčili do každej televízie, časopisu, do každého programu. Ľudia veci neznalí ich automaticky považujú za „profi“ , „dobrých“....veď ako inak, keď sú vo všetkých televíziách. Väčšinou, tí skutočne múdri a dobrí o sebe pochybujú, nemajú toľko exhibicionizmu, drzosti, priebojnosti, nevedia sa strčiť úplne všade a vychvaľovať svoje umenie. A tak sa o nich buď nikto nedozvie, alebo začne o ich schopnostiach pochybovať aj svet.

Internet je teraz plný ezoterikov, samozvaných šamanov, rôznych terapeutov, kňažiek a tzv. „bohýň“ alebo vyslankýň mimozemšťanov....až je to na smiech. Ale strčia sa do televízií ovešané kadejakými amuletmi, dôležito mimozemsky sa tvária a melú čosi nezmyselné o svojom „poslaní“.  Len tak mimochodom z nich vypadne, aké majú problémy zvládať čosi v svojom každodennom živote.

A čo tak opustiť tieto kruhy umelého duchovna a naučiť sa vnímať a naplno žiť v takom obyčajnom Bytí?...