Také obyčajné Bytie - príbeh 59

 


Je 20. september, počasie dosť chladné. Ale ja to mám práve takto rada. Prechádzky sú príjemné, len silný vietor človeka poriadne prefúka.

V tento deň ma však dcéra zavolala do mesta, či by som nešla s ňou a vnúčatami ku kaderníčke. Je čas na strihanie. Pre Elenku to bude úplne prvé  strihanie. Ktovie, ako na to bude reagovať.

Napriek tomu, že som bola na smrť vyčerpaná z útokov čiernych mágov, ktorí ma celé noci nenechajú spať a svojimi čiernymi energiami ma zmasakrujú až na pokraj smrti, súhlasila som, že pôjdem. Snáď  to zlynčované telo trochu „rozchodím“. Ale to som netušila, čo ma čaká.

Najprv  som musela ísť autobusom do Bojníc, tam prejsť kus od nemocnice ku škôlke – dcéra išla vyzdvihnúť vnúčika Jurka zo škôlky. Nasledovalo 15 minút čakania na autobus do mesta. Na vyčerpaných roztrasených nohách to bolo pre mňa úmorné. Autobus nás povozil po celom starom sídlisku v meste, kým sme sa dostali do cieľa cesty. Ale môj vnúčik po celý čas štebotal  a tak cesta autobusom ušla príjemnejšie.

Dorazili sme ku kaderníčke. Prvý išiel „pod nožnice“ Jurko. Tváril sa dôležito, ale kmitaniu nožníc veľmi nedôveroval. Jeho babka Žofka ho totiž  vždy strihávala len strojčekom. Ale hrdinsky to zvládol a nakoniec mohol za odmenu posúvať pedálom kadernícku stoličku hore- dole a to sa mu úžasne páčilo.

A prišla na rad Elenka. S obavou sme čakali, ako zareaguje, keď ju vysadíme na stoličku, či nezačne plakať a vzpierať sa...má len 2 roky...Ale kupodivu ani nemukla. Po celý čas ticho bez pohnutia sedela, držala.. Všetci sme z toho boli prekvapení -) Takže hlavná udalosť dňa zvládnutá na jednotku -)

Boli sme hladní a poriadne smädní, tak sme zamierili do cukrárne. Robia tam skvelé koláčiki, pagáčiky, výbornú kávičku. To sa deťom veľmi páčilo. Vybavili sme v meste, čo bolo treba a rozišli sme sa. Dcéra pešo domov do Bojníc a ja na autobus na stanicu. A teraz začalo skutočné PEKLO, o ktorom som netušila, že ma čaká.

Prišla som na stanicu a tam PEKLO v priamom prenose. Stanicu totiž už niekoľko mesiacov prerábajú. Ale čo sa tam dialo teraz, to bol číry DES. Nástupištia boli kvôli rekonštrukcii poprehadzované, tak ľudia – vrátane mňa – chaoticky a nervózne hľadali nástupište, z ktorého by mal odchádzať ich autobus. Keď som konečne našla to svoje a zaradila som sa do radu čakajúcich, zistila som, že medzi ľuďmi je aj žena, ktorá úporne dusivo kašle. Dusilo ju tak, že jej až slzy tiekli. No – katastrofa- Kovid, alebo viróza? Pre istotu som si nasadila respirátor, ale cítila som, že to má takmer nulový efekt. A žena išla mojím autobusom až do našej dediny. Tak – ako toto dopadne? A aby toho nebolo málo – na celej stanici bol neskutočný zmätok, autobusy sa krútili, hľadali svoje miesto, ľudia tiež, autobusy  meškali,- náš autobus meškal 10 minút tiež, zoslabnutá z tých mučivých nocí som sa ledva držala na nohách, v respirátore som ledva lapala dych , slnko pieklo – a zhora na nás padali iskry – to zvárači nad našimi hlavami niečo zvárali. Tak – aby to vyzeralo ako skutočné peklo...aj s pekelnými ohňami! Bola som z tých prebdených nocí taká vyčerpaná, že ten strašný hluk, choas, ruch, pridusená v respirátore som zvládala úplne  z posledných síl. 

Autobus neprichádzal a už som sa vybrala zháňať nejaký taxík mysliac si, že autobus už nepríde, keď vtom sa vynoril spoza zákruty. Tak predsa! Celou cestou v autobuse som sa snažila len úsporne dýchať, , ukašlanú ženu po celú cestu poriadne dusilo. Nuž...toto bude skúška mojej imunity. Elenka tiež kašlala, dcére už tiež nebolo dobre a ešte táto žena! A ten hluk a ruch na stanici. Bola som na pokraji kolapsu. Teraz som si uvedomila, koľko síl potrebuje človek, ktorý musí takéto niečo cestou do školy a do práce zvládať každý deň. No....mne to stačilo raz a bola som zrelá na smrť. Konečne sa objavili paneláky našej obce! Domov!

Z posledných síl som sa vyštverala do kopca k nášmu paneláku. Tu vládlo božské ticho, na dvore si otecko kopal loptu s malým synčekom, veselo pokrikovali, vtáci vyspevovali....NEBO!

V takýchto situáciách som vždy vďačná nekonečnej božej prozreteľnosti a tomu, že ma to z Bratislavy „vykoplo“ práve sem. A uvedomujem si aj to, že moje snahy zrušiť invalidný dôchodok a nájsť si nejakú prácu sú úplne šialené. Ľudia si ani neuvedomujú, aká vyčerpávajúca  je len cesta do a z práce + samotná práca. Aj keď sa zdá, že som relatívne v dobrom stave, toto by som už ďalší deň  nezvládla. Je to tak – pokoj a ticho lieči.

Doma som sa dala do poriadku, uvarila som si dobrý čaj, usadila som sa na gauči a spamätávala som sa z výletu do pekelných sfér...Tak toto – NIKDY VIAC!

A čo útoky vírusov od kašľajúcej Elenky a ženy? Uvidíme. Nadopovala som sa všetkým, čo mám doma, vitamínmi, antivirotikami a uvidí sa, ako si s tým moje telo poradí.

TICHO  LIEČI.

A ďalší deň? – včerajšia jasná obloha je minulosťou a dnes od rána slabo ticho mrholí. Vyberám sa na prechádzku. Pri priehrade v tráve sa pasie labuť a kačky. Moji dvaja známi dedkovia už kráčajú domov. O kus ďalej stretám muža s mladým dobermanom, ktorého som hladkala v apríli. Už trochu podrástol, poriadne zosilnel  a tak na mňa pojašene vyskakoval, že ma takmer zhodil z nôh. Ticho mrholí, život pomaly plynie a všetko je tak, ako má byť.

NEBO.