Také obyčajné Bytie - príbeh 4

V našej krásnej dedinôčke....tu v tomto raji na zemi... zaúradoval diabol. To sa často stáva. Akonáhle je niekde veľa krásy, lásky, dobra, temné sily zaútočia. Aby náhodou láska, radosť a šťastie príliš neprekvitali.

Pri priehrade stojí naša základná škola. Je....či skôr bola..krásna. Obnovená, obklopená mnohými krásnymi stromami. Obkolesená  nádhernými 30-ročnými brezami, nádhernú atmosféru jej dodávali gaštany, ktoré kvitli na ružovo, javory, smreky , jablone, ktoré dávali výborné  jabĺčka a mnoho iných stromov. Škola trónila obklopená touto zelenou nádherou. Bola to škola v takom minilesíku. Vždy tam vládla úžasná atmosféra. Spoza okien sa rozliehal hlas učiteľov, cez prestávky smiech a  krik detí a keď vyučovanie skončilo, deti sa radostne rozbiehali domov. Je to nádherná súčasť tejto krásnej obce. Nehovoriac o tom, že v súčasnej  dobe sú lesné škôlky a školy veľmi vyhľadávané.  A nám tu prirodzene vyrástol taký minilesík, ktorý vysadili  pred 30 rokmi sami učitelia. Každý strom mal svoju dušu, svoju neopakovateľnú energiu, vyžarovanie, svoju krásu.

Až odrazu...pred pár dňami, vybrala som sa na pravidelnú prechádzku a zažila som taký šok, až sa mi zastavilo srdce aj dych, podlomili sa mi kolená a moja priateľka, ktorá ma doprevádzala , čakala, ako zareagujem. Ona už vedela, čo sa stalo. Keď som zaregistrovala  školu a jej okolie, zmohla som sa len na: „BOŽE!!!“ Čo to je??!!! Ostali len smreky. Všetky listnaté stromy , kríky, jablone....vypílené. Ostali len pne, ako zúfalý bolestný výkrik, volanie o pomoc. Hrôza. Smrť v priamom prenose. Toto mohol urobiť len diabol. Hlupák, nevedomá duša  bez citu, bez vnímania krásy...mŕtva duša. A tak bez okolkov umŕtvila všetky stromy okolo školy. Urobil to niekto, kto nevie, že v každom strome žije aj prírodný zemský anjel, duch stromu a oživuje ho. Všetci títo zemskí  duchovia teraz  umreli. Zanikli. Vo vzduchu okolo školy sa vznáša atmosféra smrti. Akoby nestačilo, čo sa teraz deje na tejto planéte, koľko ľudských smrtí musíme zvládať, tak to ešte „dorazíme“ a pozabíjame aj tie nádherné zdravé veľké stromy.

Každému je jasné, kto dal príkaz na toto pekelné dielo skazy.

Namiesto stromov sa za školou vynímajú už len nikdy nepoužívané verejné záchody. Skutočne úžas. Vieme, kto dal postaviť túto obludnú stavbičku. To je obraz ľudí, ktorí sú na vedúcich pozíciách tejto krásnej obce. Úžasní šikovní a pracovití ľudia obec zveľaďujú a príde jedna duša ovládaná diabolskými silami a narobí spúšť, ktorá nezaostáva za prírodnou katastrofou.

 A dôvody  tohto obludného počinu? „Zo stromov padajú listy.(No aké prekvapujúce!) Stromy a pele z nich spôsobujú alergie. (Komu? Len neláskavým ľuďom, ktorým vadí príroda a iní ľudia, na ktorých sú alergickí.)“ nuž....ľuďom padajú z hlavy vlasy....žeby sme dali príkaz vypíliť všetky ľudské hlavy? Viem, znie to obludne a drasticky, ale kto povedal, že strom je iná bytosť ako človek? To si myslia len nechápaví nevedomci. Tak ako naše popadné vlasy skrátka upraceme, tak treba upratať aj popadané listy. To je samozrejmé....

A tak – nádherná atmosféra školy, ktorá tu 30 rokov vládla a skrášľovala celé okolie, krása tých nádherných stromov...všetko je fuč. Ostal cintorín. Cintorín popravených stromov...popravených, lebo sa previnili, že z nich padajú listy a lietajú pele. No...aké prekvapujúce.

Čo sme my za ľudia? Ešte sa čudujete, prečo túto civilizáciu hubí ničiví vírus? Kto je tu skutočný  NIČITEĽ?

 

Včera som čítala v jednej knihe  o tom, či hovoriť, či mlčať a kedy hovoriť a kedy radšej mlčať, o tom, že by sme nemali hovoriť o činoch iných ľudí. Ani o tých dobrých činoch, ani o tých zlých. A tak som pár dní o tomto obludnom čine mlčala. Ale rozhodla som sa prehovoriť. Nie preto, aby som osočovala vykonávateľov tohto všetkého, ale  aby sa všetci ľudia zamysleli nad svojím vzťahom k prírode. Ako chcú učitelia a pani riaditeľka učiť deti úcte a láske k prírode, keď pred očami detí urobia takúto obludnosť?  Tie deti tým učiteľom už nikdy neuveria,  že láska k stromom a k prírode je niečo, čo myslia učitelia vážne. Že je to niečo skutočné.

Strom je živá bytosť. Tak ako človek. Strom má zemského anjela. Tak ako každý človek.

Stromy oživujú túto planétu ... nás, dávajú zažiť krásu a úžas. O ich užitočnosti ani nehovorím. Tieto stromy dávali zažívať pocit krásny, dávali tieň, čistili vzduch okolo školy. Teraz je škola ako na pekáči, vystavená neúprosným slnečných lúčom- Idylický obraz školy zmizol, ostala spúšť.

 Kto toto urobil, nebude sa mu dobre vodiť. A kto do takej školy bude chodiť, denne sa bude pozerať na pahýle popravených stromov. Radosť a krása sú preč, ostala len smrť.