Také obyčajné Bytie - príbeh 23

 

Je krásne slnečné nedeľné dopoludnie. Ideálny čas na prechádzku.

Hneď ako som vyšla z nášho paneláku , omámila ma  opojná vôňa  smažiacej sa slaninky. Niekto si asi robí neskoré raňajky. Nezdravé, ale zrejme veľmi chutné -)

Zišla som dole k nášmu námestíčku, ktoré je v týchto dňoch nádherné. Plné  farieb zakvitnutých stromov a kríkov. Ružových, bielych, žltý zlatý dážď, bordových, zelených. Krása. Námestíčko je už ošumelé, ale zakvitnuté stromy to teraz zachraňujú.

Schádzam dole k priehrade a vidím otužilcov, ako už vychádzajú z vody, utierajú sa a chystajú sa na zahrievací beh. Sú disciplinovaní a vytrvalí. Táto skupinka chodí každý víkend už dlhé roky.

Obchádzam asi 2-ročného chlapčeka, ktorý sa vezie na motorovom autíčku. Je celý nadšený. Ale – v tráve zbadal cupkať drozda a ten ho zaujal tak, že zastavil autíčko a začal sa horúčkovito štverať z neho von. Takmer  vypadol. Podráždený otecko zašomral: „Kam lezieš? Kam ideš?“ – a pomohol chlapčekovi vyliezť z autíčka. Ten sa hneď celý vytešený rozbehol za drozdom. Ale ten – akonáhle sa k nemu chlapček priblížil, vzlietol a ufrngol. Chlapček ostal stáť prekvapený, smutný, že drozd uletel, aj fascinovaný z toho, čo sa stalo. Uvedomil si, že nemá šancu letiaceho drozda vo vzduchu nasledovať a tak len prekvapene pozoroval čierneho vtáčika. Asi videl vtáka z blízka prvýkrát v živote. A tak sa pomaly vrátil k autíčku.

 

Pri priehrade vládla pokojná atmosféra. Otužilci, pár bežcov, obišlo ma pár cyklistov. Opäť sa rozprúdila  športová atmosféra. Ľudia sa už spamätali z dramatického veterného a zasneženého predošlého týždňa. Život zase prúdi.

Na lúke pri hrádzi stoja tri hasičské autá. Hadice majú roztiahnuté a čerpajú vodu z priehrady. Sú zohratí, práca im ide od ruky. Tí, čo už vodu načerpali, zase stáčajú hadice. Všetko robia dôsledne, aby sa nič nepokazilo. Ľudia a cyklisti ich pozorovali so záujmom. Na lúkach a na poliach za priehradou vládne ticho, všetko sa zelená, kvitne, vtáci vyspevujú.

 

O kúsok ďalej vidím skupinku – muž, šteniatko dobermana a žena, ktorá sa so psíkom hrá a hladká ho. Ako som sa k skupinke blížila, psíča ma zaregistrovalo, zvedavými a veselými očkami ma pozorovalo a rozbehlo sa za mnou. „Môžem ho pohladkať?“ – pýtam sa. „Hmmm......“ odvrkol nevrlý majiteľ psíka. Z rozhovoru som usúdila, že aj žena, ktorá sa so psíkom hrala bola len náhodná okoloidúca chodkyňa a tiež neodolala veselý očkám šteniatka a jeho mäkkým labkám, hebkej srsti a chcela sa  s ním pohrať. Psík na mňa vyskakoval, veselo ma olizoval. Bol celý vytešený zo života. A my so ženou sme ho hladkali a tešili sme sa s ním. Majiteľ psíka vyzeral, že je na pokraji infarktu. Nevrlý človek. Hlavou mu zrejme išli myšlienky: „Dve bláznivé ženské...“ -))

Doberman nemusí byť každopádne „zlý bojový pes“. Závisí od majiteľa a od prístupu k psovi. Tento majiteľ psíka zahŕňa zlosťou, hnevom, neprimeranou prísnosťou. Psíkovi je to zatiaľ jedno, teší sa zo života, je dôverčivý k ľuďom....zatiaľ.....Ale aký pes z neho vyrastie pri takomto pánovi?

Na našom sídlisku býva muž, ktorý má už dospelého dobermana. Ten muž je láskavý a pokojný a aj jeho pes je milý, prítulný a pokojný. Bežne chodí po sídlisku bez vodítka. Všetci ho poznajú a vedia, že to je „dobrý pes“. A my....poniektorí....čo sme my za ľudia?....

 

Blížim sa k nášmu domu a opäť stretávam chlapčeka v autíčku. Vezie sa ako veľký pán a teší sa z jeho frajerskej jazdy...

Taká krásna nedeľa.....