Také obyčajné Bytie - príbeh 39

                                                                       

Leto udrelo zo všetkých síl so všetkým, čo k tomu patrí.

Dopoludnia som vybavila jednu preventívnu prehliadku  - neuveriteľne absolútne bez čakania a v pohode. Žeby sa niektoré oddelenia nášho zdravotníctva približovali nemeckému štýlu práce? Malo by to tak byť všade.

Napriek tomu, že popoludní slnko poriadne pripekalo, vybrala som sa na prechádzku. Ľudia boli buď  v práci, alebo ukrytí doma pred pripekajúcim slnkom. Ulice tiché a prázdne. Len pár detí so zmrzlinami kráča domov zo školy.

 Schádzam k priehrade, z diaľky vidím opaľujúcich sa ľudí, ktorí ticho ležali v nepokosenej vysokej tráve. Rybári tu dnes nie sú, a v tom teple sa ani bežcom nechce zabehávať. Pre otužilcov je príliš teplo. Je tu dnes ticho. Tá horúčava všetkých umlčala. Niečo je inak. Započúvala som sa....prečo je dnes tak ticho? Preto....že dnes necvrlikal ani jediný cvrček. Predtým lúka zunela cvrlikaním tisícov cvrčkov, a dnes – nič. Ticho. Iba vietor šumel, sčerené vlnky na vode žblnkotali, ale lúka stíchla. Ani vtáci dnes nespievali. Nelietali. Asi sú ukryté v tieni stromov.

Pozdĺž priehrady vylihujú ľudia a naberajú prvý bronz. Ich biele telá sú zapadnuté vo vysokej tráve. Všetci mlčia. Vychutnávajú si lúče slnka, teplo, život....Konečne....

Jeden mládenec ležal priamo na betóne našej cyklistickej cestičky. Keď leto, tak poriadne -))

K priehrade sa schádzajú ďalší a ďalší ľudia s dekami, uterákmi. Párik mládenec a deva sa kúpu, špliechajú, smejú, vykrikujú vo vode. To je jediný zvuk, ktorý narúšal to pohodové ticho. Leto sa prihrnulo náhle. A naplno.
Aká zvláštna nálada dnes. Sú ľudia, ktorí naplno pracujú, lekári, zdravotníci, predavačky.....a leto ani nevnímajú ,a sú ľudia, ktorí si naplno užívajú leto. Slnko, vodu, vzduch.

Na lavičkách na našom dvore už zase sedia susedia, debatujú, popíjajú pivko, kávu...pohoda.

Je to tu nádherné. Načo niekam cestovať, keď máte raj priamo pod oknami? Kým som dopísala, dvor sa zaplnil deťmi, ich krikom, smiechom, radosťou a šťastím. Také nádherné obyčajné Bytie....