Také obyčajné Bytie - príbeh 40

                                                                       

Vŕta mi hlavou, čím to je, že jeden deň je tichý....úplne tichý. Nespievajú vtáky, na lúke necvrlikajú cvrčky, je úplne tichá, ľudia mlčia, ležia v tráve úplne ticho bez slova, kosačky nevrčia, sanitka nezavýja...je ticho...Len šum vetra v tráve a v korunách stromov.

A potom.....taký deň ako včera. Ulice plné urečnených ľudí, lúka opäť zuní zvukmi cvrčkov, rybári rečnia, na brehu priehrady kopu ľudí, ktorí neležia, ale sedia, aby mohli debatovať, ľudia túžia po zbližovaní sa, nahlas  sa rozprávajú, smejú, zdravia sa navzájom známi aj neznámi,  vtáky zase spievajú tak nahlas  až to každého prekvapuje. Čím to je? Jeden deň úplne tichý a iný deň plný zvukov...Život, vesmír...je tajomný. Dejú sa veci, ktoré naším chápaním nepochopíme.

Kráčam v tom ruchu pomedzi ľudí a stretávam ujka s tým  nesmelým psíkom, ktorého som spomínala v predošlých príbehoch. S tým, ktorý vždy ujde a nechce sa dať pohladkať.

„Ešte stále sa nedá pohladkať?“ – prihovorím sa ujkovi.

„Riuška, ešte stále sa nedáš pohladkať?“ – pýta sa ujko psíka a vyťahuje z vrecka maškrtku pre psov a podáva mi ju. „Skúste mu dať a uvidíte...“ – hovorí a podáva mi maškrtu. Podávam psíkovi maškrtu, ten ju lačno zhltne a ochotne sa nechá vyhladkať. Ale zas nie príliš dlho, aby som si nemyslela, že sa len tak ľahko nechá uplatiť. -)) Milujem tohto psíka. Je plachý, ale plný života, radosti. Lúčim sa s ujkom a idem ďalej.

Stretávam známych, zvesela sa zdravíme, zarozprávam sa so ženou, ktorá roky chodievala ku mne na cvičenie jógy. Aj ona má so sebou psa, krásneho, poľovníckeho. Ten sa nechá ochotne hladkať celú polhodinu, kým debatujem so ženou. Lúčim sa s ňou a idem ďalej. Obchádzam ovce, pasúce sa vo vysokej tráve, z ktorej sa nečakane vynorí bača, ktorý sedel na rybárskej stoličke. „Dobrý deň, nie je vám teplo?“ – zdravím ho. Ten hneď  vyskočil a začal so mnou debatovať o čistote, či skôr  NE – čistote vody v priehrade. Zarozprávali sme sa hodnú chvíľu...Dnes je skrátka taký komunikačný deň. Lúčime sa a kráčam domov.

Rozmýšľam...Prejdú celé mesiace, keď počas prechádzok málokoho stretnem, s nikým sa nezarozprávam a tento deň....plný rozhovorov... Ľudia túžia po komunikácii a zbližovaní.

Pozorujem surferku na vode, kajakára, ktorý usilovne vesloval v kajaku, plavcov s oranžovými bójkami... - rozmýšľam, či im nečistoty vo vode neublížia. Ruch ako v lete v rekreačnom stredisku. Načo niekam chodiť? – Aj keď – more, morská voda, prímorská atmosféra ..- to je už iný príbeh...Ale tento raj našich hôr, polí  a lúk by som nevymenila za nič....

A aký bude  ďalší deň? Tichý alebo plný zvukov a ruchu? Od čoho to závisí?  Obidva tieto extrémy sa udiali v strede týždňa, takže s víkendom to nemá nič spoločné. Kontrolujem horoskop – zdá sa, že ani s astrologickými aspektami to nesúvisí...Takže – čím to je? Vesmír je tajomný....