Také obyčajné Bytie - príbeh 44

 

Aj keď nedávno nami otriaslo tornádo, ktoré prefrčalo Moravou, ľudia už zase žijú svojimi životmi a svojimi problémami. Mnohí teraz riešia otázku, ísť či neísť k moru? Kam na dovolenku. Žijeme dobu dovolenkovú. „Chodí sa“ na dovolenky. Počúvam o tom aj tu u nás v našej obci.

Mestskému človeku – ktorým som kedysi bola aj ja – sa možno zdá, že život na dedine  je nudný a prázdny. Aj keď v zimnom období, keď sú ulice celkom prázdne, to tu ozaj nie je žiadny karneval. Skôr obdobie, keď je čas na čítanie, zvnútornenie sa...- aj keď čoraz častejšie počúvam, že dnes už ľudia „nečítajú“. Tak to je  číra katastrofa – nečitateľ.

Ale späť k téme dovoleniek. Aj naša obec poskytuje ukážku toho, ako to je vlastne aj inde po svete.

Pred pár dňami, keď bol horúci tropický deň a slnko sa k večeru chýlilo k obzoru, vybrala som sa na prechádzku. Lavičky na našom námestíčku boli plné urečnených vysmiatych ľudí, ktorí lízali  zmrzlinu a vychutnávali si náladu leta. Schádzam k priehrade – tam vládla totálne rekreačná atmosféra. Z našej dedinky sa v lete stáva rekreačné miesto. Prichádzajú sem aj ľudia z neďalekého mesta, vyrojí sa mládež, ktorá aspoň na chvíľu opustí stoličku pred počítačom a okolo priehrady je pravý letný ruch. Celý breh je pokrytý ľuďmi, ktorí  buď hlasno debatujú, alebo len ticho ležia v čerstvo pokosenej tráve a vychutnávajú si teplo lúčov zapadajúceho slnka. Vo vode veľa plavcov, šantiacich detí, kajakov, ľudí, ktorí po stojačky pádlujú na doske – tento moderný šport už dorazil aj sem k nám. Kráčam okolo priehrady a stretávam davy ľudí. Všade ruch a zhon, krik a hlasný smiech ľudí, ktorí po sebe pokrikujú. Skupinky seniorov, ktorí prerušili svoje celoročné ticho a hlasno komentujú  túto letnú náladu. Mládežníci s plechovkami piva v rukách, aby demonštrovali svoju „dospelosť“ – nielen  alkoholom, ale aj záplavou hlasných agresívnych vulgarizmov.   Prechádzali sa zaľúbenci ale aj osamelí, aj cyklisti, ktorí  si pomedzi tých všetkých razili cestu. Pole za priehradou sa zazelenalo. Na kraji poľa sedí mládenec a púšťa si dron, ktorý ticho bzučí. Pár ľudí dron so záujmom sleduje. Ja tiež. Odrazu sa proti nám vyrútilo stádo splašených oviec, vydesených z toľkého národa. Nestíham sa uhýbať ľuďom, cyklistom a ovciam , zdraviť všetkých známych a rýchlo sa ponáhľam domov, do ticha môjho chladného bytu.

Niekto má tento zbesilý letný zhon a ruch rád. Tiež som to za mladých čias milovala a vyhľadávala. Teraz mám rada pokoj a ticho.

Tak  to bolo na druhý deň, keď som sa vybrala na prechádzku hneď po raňajkách. Pri priehrade ani v uliciach dedinky nikoho. Ticho a kľud. Hladina priehrady bola úplne pokojná, ani jediná vlnka ju nesčerila. Bolo bezvetrie. Ovce sa už upokojili a ticho sa pásli na stráni nad priehradou. Bača sedel na rybárskej stoličke a mlčky ovce pozoroval. Pár rybárov sledovalo svoje udice. Labutia rodinka dopĺňala túto idylku.

A takto sa delia aj ľudia – na tých, ktorí každé leto absolvujú celé  to dovolenkové šialenstvo – pobaliť, absolvovať cestu, ubytovať sa v hoteli, ktorý vôbec nevyzerá tak dobre ako na obrázku, výlety, ktoré sú v tej horúčave úmorné- ale keď sme si ich zaplatili, tak to vydržíme, nie? Bazény a pláže plné turistov..- Ale tvárme sa šťastne – táto „maska“ k dovolenke patrí. A napokon šťastný návrat domov, kde si vychutnáme konečne svoju posteľ, svoj čistý záchod, pokoj. Letné  šialenstvo. Možno ľudia cestujú len preto, aby si po príchode domov uvedomili to  šťastie – byť doma. Ja už dlhé roky necestujem. Netúžim po tom. A poznám  veľa ľudí, ktorí tiež necestujú. Majú radi taký jednoduchý život.

Je  stále viac ľudí, ktorí tomuto letnému šialenstvu nepodľahnú a radšej dovolenkujú doma na záhradke, sedia na terase , pozorujú stromy, počúvajú spev vtákov, smiech detí, vyberú sa na prechádzku cez polia a lúky, do lesa a užívajú si taký jednoduchý obyčajný život. Snažme sa žiť život čo najjednoduchšie....V tom je šťastie....