Také obyčajné Bytie - príbeh 56

 


„Bytí je nejvyšší stav existence. Je to nejčistší podstata. Čisté Bytí je čistá boží existence.

A přesto nám nikdy nestačí prostě Být. Neustále toužíme prožívat a zakoušet, čím jsme – a to vyžaduje další aspekt božství, který se nazývá činnost.“
(D. Walsh, Hovory s Bohem)

 

Ak sa niekto čuduje a pýta sa – načo táto Kóňová píše o takýchto obyčajných veciach? ..- no „na to“...aby ste sa vyladili na atmosféru takého obyčajného Bytia...ako božského Stavu. Nie je to taká samozrejmosť, ako sa vám môže zdať. V stave bytia nie je prirodzene každý. Ak ste totiž v stave strachu, podráždenosti, únavy, hnevu, závisti, myšlienkového alebo citového zahltenia...stav Bytia nevnímate. A preto takéto stavy Bytia popisujem. Aby ste cez moje príbehy pocítili, aké to je...byť v takom stave. Aby ste sa učili vnímať taký stav.
A tak to bolo aj dnes ráno.

Typická nedeľa. Slnko hrialo, aj keď fúkal chladný vietor, všade ticho. Mnohí ľudia ešte podriemkávali , vylihovali v posteliach a užívali si pocit „nemusenia“ vstávať do práce. Niektorí si už potichu chystali nedeľné raňajky a štrngali príbormi, niektorí pozerali nedeľnú  rannú rozprávku. A niektorí ranostaji vyrazili do prírody za športom.

A tak aj ja....schádzam dolu sídliskom k priehrade, v tom tichu a sviežom rannom vzduchu. Stretávam môjho suseda športovca, ako sa už vracia z ranného behu a ako vždy rázne a zvesela ma zdraví: „Evka! Ahoj!“ – usmejem sa na neho a pozdrav opätujem. Na vodnej hladine priehrady už zdiaľky vidím muža, ktorý balansuje na doske a pádluje. A počujem zábery plavca, ktorý plával aj včera. V tej zelenej špinavej vode, plnej siníc. Jeho zábery boli také silné, že ako som rázne  kráčala po cestičke popod stromy, ledva som stačila tempu plavca. Jeho kraul bol takmer profesionálny. Kým som obehla priehradu, on ju preplával hore – dole dvakrát. Borec! Všimla som si, že tráva vedľa cestičky, po ktorej som kráčala bola celá rozrytá od diviakov. Buď boli veľmi hladné, alebo ich bolo veľa. Z trávy ostalo len „poorané pole.“ A potom – vybrať sa sama do lesa! Zrejme je plný les diviakov.

Všade vládlo ticho. Sídlisko ponorené do nedeľného ranného ticha, plavec ticho plával, len vlnky žblnkali pod zábermi jeho rúk. Dvaja oteckovia ticho kočíkovali bábätká. Mladý manželský pár sa vybral zabehať si ... ticho prerušila len žena obdivným výkrikom nad perfektným plaveckým štýlom plavca a konštatovaním, že ona by sa do takej studenej a špinavej vody neponorila. Ani ja nie.-) A labuť pláva zase na mieste, kde prišla o svojho druha a mláďa. Z pohľadu na jej osamelosť srdce puká.

Ovce prechádzajú stráň nad priehradou a ticho spásajú poslednú trávu.

Do ticha a ozýva štebotanie  dievčatka, ktoré sa blíži na bicykli spolu s rodičmi po cezpoľnej cestičke. Nad hlavou mi krúži veľký vták. Obloha je blankytne modrá. V diaľke šteká pes. Okolité polia, lúky a hory doslova zunia tichom.

Naučte sa vnímať takýto stav Bytia. Umlčte svoje myšlienky, nastoľte stav ticha vo svojom vnútri a pozorujte. Ponorte sa do okolitého Bytia. Do bytia každého stromu, do energie hôr, do bytia ranenej labute, do spánku dieťaťa v kočíku, do vedomia stáda oviec a do existencie baču sediaceho na kopci na rybárskej stoličke. Do ticha modrej oblohy a do energie šumiaceho vetra. Do zvuku lietadla na oblohe.  Do ohnivej energie Slnka.  Vnímajte také obyčajno – neobyčajné božské Bytie...